Tämä webinaari on tarkoitettu Erasmus+ yleissivistävän koulutuksen akkreditoiduille organisaatioille ja konsortioille sekä lyhytkestoista liikkuvuushanketta suunnitteleville. Webinaari on osa KA121-SCH ja KA122-SCH -hakijoille suunnattua hakuinfojen webinaarisarjaa.
Ympäristövastuullisuus on yksi Erasmus+ -ohjelman painopistealueista, mutta mitä se oikein tarkoittaa hanketoiminnassa? Itse hankkeen kehittämistavoitteet voivat liittyä kestävyyskasvatukseen ja toiminnot voivat tähdätä oman päiväkodin, koulun, lukion tai organisaation ympäristövastuullisempien toimintakulttuurin ja toimintatapojen kehittämiseen. Kuitenkin myös niiden hankkeiden, joiden tavoitteet eivät liity ympäristövastuullisuuteen tai kestävyyskasvatukseen suoraan, tulee huomioida ympäristövastuullisuus hankkeen toteuttamisvaiheessa.
Tämän tunnin aikana käymme läpi mitä tekijöitä ympäristövastuullisempaan hanketoimintaan voi liittyä, miten hanketoimija voi vähentää hankkeenaikaisia ympäristövaikutuksiaan sekä tuoda kestävyyskasvatuksen osaksi hanketoimintaa hankkeen muista tavoitteista riippumatta. Koska matkustaminen on keskeinen osa liikkuvuushanketta, pohdimme myös, miten näitä välittömiä päästöjä voitaisiin vähentää, miten Erasmus+ -ohjelman rahoitus tukee vähäpäästöisempää matkustamista ja mitä kestävyyskasvatuksellisia tavoitteita maata pitkin matkustamisella voidaan saavuttaa.
Käytännön kokemustarinan tulevat tarjoamaan Hämeenkylän koulun Juha Juntunen ja Olli Suhonen.
Hämeenkylän koulun akkreditoidussa liikkuvuushankkeessa on kehitetty 9. luokkalaisille “Maata pitkin Eurooppaan” -valinnaiskurssi, jonka tavoitteena on oppia suunnittelemaan ympäristön kannalta kestävää matkailua junalla ja bussilla. Kurssin aikana tutkitaan, mitä eri matkustustapoja ulkomaille on olemassa ja miten ne eroavat keskenään ympäristön näkökulmasta. Kurssin lopuksi oppilasryhmä matkustaa itse suunnittelemallaan tavalla kohdekouluunsa Euroopassa ja takaisin. Kurssin ensisijainen tarkoitus on aktivoida ja tukea oppilaiden toimijuutta aktiivisena kansalaisena ja ympäristövastuullisena toimijana, sekä vahvistaa heidän eurooppalaista identiteettiään. Kohdekouluun saavuttaessa vertaisoppimisen ohjelma keskittyy kestävän kehityksen teemoihin, esimerkiksi tutustumalla paikallisiin kierrätys- ja energialaitoksiin, aurinkopaneelikenttiin ja yhteen Euroopan suurimmista ja tehokkaimmista vedenpuhdistuslaitoksista.
LIITY WEBINAARIIN TÄSTÄ LINKISTÄ
Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tilaisuuden tallennelinkki on saatavilla tällä sivulla kaksi viikkoa, minkä jälkeen tallenteen linkin saa pyytämällä osoitteesta erasmus.yleissivistava@oph.fi
Webbinariumet hållas på finska, men du kan ställa frågor också på svenska.
Lisätietoja: Katariina Petäjäniemi, etunimi.sukunimi@oph.fi